top of page

Nordiske oliven - fermenterte plommer


Umodne mirabeller klare for å bli "oliven"
Umodne mirabeller klare for å bli "oliven"

Visste du at du kan lage dine egne, hjemmelagede "oliven"? Og alt du trenger er umodne mirabeller og saltlake. Dette resulterer i en fermenterings prosess som gir plommene en helt fantastisk smak! Derfor kalles fermenterte plommer ofte for nordiske oliven. Når de er klare kan du ha dem i god olje og smake til med gode krydder av eget ønske.


INGREDIENSER:


Ønsket mengde mirabeller (små plommer) eller vanlige plommer.

Saltlake, 5 gr. salt pr. L vann.

Glass eller krukke

Klede til å legge over, gjerne ostelerrett. Fermenteringslokk med vannlås kan også brukes.



SLIK GJØR DU:


Plukk plommene når de har blitt kjøttfulle, men fortsatt er grønne og umodne. Det kan variere mellom de ulike plommesortene når de er best å høste, men de skal være saftige og sprø, og gjerne rett før de begynner å skifte farge til modenhet.


Begynn med å rense plommene for blader og stilker. Bruk en gaffel til å stikke små hull i plommene. Disse hullene gjør at saltlaken kan trekke ut saften av plommene og gir en fin konsistens.


Plommene får hull med en gaffel
Plommene får hull med en gaffel

Ha alle plommene i et glass med tett lokk. Rør ut 5 gram salt i 1 liter kaldt vann. Hell saltlaken over plommene slik at det dekker godt. Sett på lokket og la plommene stå romtemperert et par dager.


Nå begynner fermenteringsprosessen. Fermentering er en prosess som mildt syrner og konserverer produktet ditt. Saltlaken er akkurat passe salt til at gode og naturlige bakterier fra plommene dine får et optimalt forhold, men salt nok til at uønskede gjær og muggsopper ikke overlever. Det er viktig å bruke usprøytede råvarer til fermentering. Når fermenteringen starter settes i gang en prosess som gir trykk inni glasset ditt. Derfor må lokket åpnes i ny og ne for å slippe det ut. Etter to døgn kan du ta en test og se om trykk har opparbeidet seg. Om det har det så er det klart for å settes i kjøleskapet. Der skal fermenteringsprosessen fortsette i ca 3 måneder. Husk å slippe ut trykk av og til, og sørg for at plommene alltid holder seg under vann. Om du har fermenteringskrukker med vannlås kan du selvfølgelig bruke det. Da slipper du å justere trykket selv.


Når man fermenterer mat kan det av og til gå galt og det kan dannes mugg. Da må alt kastes og du må begynne på nytt. Følg derfor alltid nøye med på prosessen. En gylden regel er at laken alltid må dekke det du fermenterer godt slik at det ikke kommer i kontakt med luft. Da vil mugg og råte fort oppstå.


Etter 3 måneder i kjøleskap helles laken fra plommene og de kan få tørke litt. Legg dem på et kjøkkenpapir i noen timer til de er tørre for lake. Nå skal laken byttes med olje. Ha plommene over i rene glass og hell over olje. Du kan selv velge hvilken olje du vil bruke, men det kan være en fordel med en nøytral olje som ikke gir mye smak. Legg gjerne noen tørkede krydder oppi. Vi bruker gjerne noen laurbær blader, basilikum, timian og oregano. Hele pepperkorn og chilli kan også brukes.


La dette stå mørkt og kaldt i ca 1 år. Plommene skifter farge og blir brune og ser ut som valig oliven. Smaken blir fantastisk god og du kan bruke disse på samme måte som andre oliven.


Holbarheten er lang så lenge "olivene" er dekket av oljen.




Siste innlegg

Se alle
bottom of page