top of page

Løvetann - Taraxacum officinale


Man kan bruke både blomster, blad og røtter av løvetann spiselig vill vekst oppskrift
Man kan bruke både blomster, blad og røtter av løvetann

Om du ikke har smakt løvetann enda, har du definitivt mye godt i vente! Hele planten er spiselig og man bruker både blomsterknopp, blomst, rot og blader. De som kjenner løvetannens smaker, og gode medisinske egenskaper, vet å verdsette denne planten. Så det er ingen grunn til å ikke å teste disse spennende smakene.


Løvetann inneholder stoffer som er høyt skattet i urtemedisinen og har en kraftig avgiftende effekt. Den inneholder stoffer som påvirker lever og nyrer, og øker utskillingen av giftstoffer i kroppen. Den er også god for fordøyelsen og er kjent for å lindre hudplager. Den er nokså næringsrik og inneholder mange viktige vitaminer og mineraler.


Blomsterknoppene kan stekes med godt smør og litt salt. De kan også blandes i en omelett sammen med gode urter. Tidlig på våren når bladene er spede kan de gjerne brukes i en salat eller i en frisk pesto. Utover sommeren blir de bitrere, men kan fortsatt brukes. Et kjerringråd er å ta en bøtte på hodet over planten for å stenge sollyset ute. Da vil bladene lysne og bitterheten forsvinne. Blomstene kan brukes til å lage en søt og deilig sirup eller løvetann is! Det er en stor favoritt hos oss. Røttene kan tørkes og brukes som løvetannrot-drikk, eller kuttes i biter og bake i ovnen med andre rotgrønnsaker. Løvetann kan tørkes og blandes med en god olje som igjen kan lages til en fantastisk fin hudkrem.


Løvetann er også en ypperlig plante for ville pollinatorer og gir mengder av pollen og nektar som er livsviktig for insektene. Husdyr har også god nytte av løvetann, og er spesielt glad i de næringsrike bladene.


Siste innlegg

Se alle
bottom of page