Tidlig på året, gjerne i januar, er vi klare med frøposene og ønsker å så. Men det er månedsvis til de kan plantes ut. Hemmeligheten bak sunne og friske planter innendørs er en kombinasjon av riktig lys, temperatur og næring.
For at et frø skal spire trenger man jord og vann. Hvilken temperatur frøene trenger for å spire kan variere, men de fleste spirer ved 20-25 C. Når de første bladene titter frem senkes temperaturen til 15-20 C og plantene trenger godt lys for å kunne utvikle seg videre. Kombinasjonen av høy temperatur og lite lys vil gi lange og tynne planter som vokser for raskt, noe som ikke er optimalt. Man kan lett se på en plante om dette er tilfelle ved at det er en god lengde mellom hvert blad på stilken, og bladene er ofte små av størrelse. Derfor kan man senke temperaturen etter hvor mye lys man har tilgjengelig og justere veksten deretter. Hovedregelen kan ses på denne måten; jo mindre lys, jo lavere temperatur bør planten ha. Husk også at på solfylte dager kan temperaturen i en vinduskarm bli nokså høy, selv i kalde måneder av året.
Man kan selvfølgelig tilføre vekstlys slik at plantene får det dagslyset de trenger i løpet av en dag. Januar, februar og mars har lite dagslys, og selv om plantene står i en sørvendt vinduskarm er ikke det nødvendigvis nok. Spirende og voksende planter trenger gjerne 14-16 timer dagslys hver dag. Spesielt om plantene står i et rom med temperaturer over 15 C. Naturlig dagslys er fullspektret. Dvs. at lyset inneholder alle regnbuens farger. For å lykkes med planter inne må det derfor tilføres ekstra lys, og vekstlys med fullt fargespekter dekker dette behovet. Når man tilrettelegger for riktig temperatur og nok lys vil plantene trives og vokse med et jevnt og rolig tempo.
Selv om både temperatur og lys er optimalt trenger også plantene god næring. Hvis man sår et frø i januar vil ikke en liten potte med jord gi nok næring frem til planten settes ut.
Planter som mangler næring får ofte en lys grønn farge og veksten avtar.
Man kan dekke næringsbehovet på flere måter;
Naturlig gjødsel
Kunstig gjødsel
Ompotting
Gjødselvann
Plantejord i sekk fra hagesenter har begrenset mengde mikroliv og næring for en plante. Derfor må næring tilføres. Som nevnt over er det flere måter å gjødsle en plante på, men hos oss har vi en spesiell måte å gjødsle på. Vi bruker kun jord som er godkjent for økologisk dyrking, og småplanter som blir sådd for å settes ut i kjøkkenhagen har derfor denne løsningen:
Vann fra jord i kjøkkenhagen.
Dette prinsippet fungerer optimalt og brukes hver gang plantene vannes fra de har begynt å spire. For å hente ut de naturlige næringsstoffene som finnes i jorda fylles en bøtte ca halvveis med jord fra komposten eller kjøkkenhagen. Deretter fylles det på med vann til randen og det røres godt rundt. Vannet siles fra gjennom en melsikt eller dørslag med små hull, slik at det kommer med så lite jord som mulig. Deretter kan dette avsilte vannet brukes til å vanne småplantene med. Resten av jorda blir lagt tilbake i bedene.
Metoden vi bruker for naturlig gjødselvann kan også brukes på øvrige potteplanter inne, og vil gi en ekstra piff.
Etterhvert som plantene vokser til vil rotsystemet også utvides, og plantene trenger større potter. Så bytt gjerne potte ofte og gi røttene større plass til å vokse. Fyll på med næringsrik jord og vann gjerne med gjødselvann.
For å lykkes med småplanter inne husk følgende:
Lav temperatur etter spiring (ca 15-20 C)
Nok dagslys eller vekstlys med fullt fargespekter
Gjødsle med jevne mellomrom
Bytt til større potter etterhvert som plantene vokser
Når plantene er klare til å plantes ut må de herdes.
Les mer om 'Herding av planter' her.