Erteplantefamilien består av ulike vekster som blant annet erter, bønner, linser, kikerter, soya, og peanøtter. Om du planter belgvekster i kjøkkenhagen vil du få tilført ekstra nitrogen i jorden. Dette gjøres via et samarbeid med Rhizobium-bakterier som lever på plantenes røtter i en symbiose. Bakteriene tar opp nitrogen fra luften som planene ikke klarer å nyttiggjøre selv og omdanner dette til næring planten kan dra nytte av. På senhøsten når du rydder i kjøkkenhagen kan du dra opp en rot fra en belgvekst og se små knoller som henger fast i røttene. Det er i disse knollene bakteriene holder til.
Om planten:
Stangbønner, også kjent som klatrebønner, finnes i flere farger og lengder, og er enkle vekster å inkludere i kjøkkenhagen. De har en ekstrem voksekraft og vokser mange cm i løpet av en dag. Blomstene er utrolig vakre og er elsket av pollinatorer. Belgene kommer i utallige farger, former og lengder og hvert frø kan ha ulik størrelse og farge. Veldig spennende å dyrke!
Hvordan så fra frø:
Stangbønner kan forkultiveres inne en kort periode før den ønsker å komme ut, men de er best å så direkte i bedet fra frø. Plantene trives i næringsrik jord som drenerer godt og vokser raskt om de får de rette forholdene. Plant en og en bønne i en potte med god plantejord. Sett frøet ca 1 cm ned i jorden. Vann fra undersiden slik at jorden ikke blir pakket sammen, og hold jorden lett fuktig. Frøene spirer fort, normalt etter 2-3 dager. Når plantene har en høyde på ca 10 cm kan de settes ut på endelig voksested med ca 20-30 cm mellomrom. Temperaturen i jorden bør være over 10 C. Den trives både i full sol og halvskygge, i jord som holder på fukten.
Les mer om oppskriften på verdens beste jord her.
Om du ønsker å forkultivere stangbønner må du huske å herde plantene før du plasserer dem på endelig voksested.
Les mer om herding av planter her.
Stangbønner tåler lave temperaturer, men ikke frost. De kan plantes tidlig om våren. Hos oss forspirer vi alltid større frø som mais, bønner og erter. Det gjør vi ved å bløtlegge frøene i vann i 24 timer før de plantes i jorda. På den måten kommer frøet fortere i gang ved at man metter frøet med vann, men det er ingen nødvendighet. Vi planter heller ikke bønner og erter inne før vi planter dem ut. De vokser såpass fort og trenger ikke lang kultivering i varme omgivelser, i tillegg slipper man å herde plantene. Når en bønne er plantet i jorda vil den spire i løpet av 2-5 dager alt ettersom hvor varmt det er.
Skadedyr og plantesykdommer:
Hos oss har vi liten erfaring med skadedyr på klatrebønner. Det hender at bladene blir angrepet og spist på av larver, men det er sjeldent at belgene blir angrepet. Plant gjerne krydderurter, kamille eller reddiker sammen med klatrebønner, men de trives ikke sammen med løkvekster. Buskbønner er relativt korte og fyldige av vekst og man kan oppleve at snegler ofte spiser på både blader og belger. Derfor er det en fordel ved å plante bønner som klatrer i høyden slik at de kommer opp fra bakken.
Det viktigste å vite med bønner er at de ikke kan spises rå ettersom de inneholder lektiner. Lektiner er stoffer som kan gjøre deg syk. Dette gjelder riktignok ikke alle sorter, men de fleste. Disse stoffene blir brutt ned ved varmebehandling, så bønner må forvelles. Både belg og frø kan spises sammen på et tidlig stadium, og kan stekes i en panne eller kokes. Etterhvert som frøene utvikler seg blir belgen seig og trevlete. Om man venter utover høsten kan man tørke hele belgen og ta ut de store frøene for oppbevaring eller matlaging. Belgvekster inneholder mye næring og er proppfulle av protein.