top of page

Hvordan dyrke rabarbra


Ferdig høstet rabarbra i kurv
Rabarbra kan høstes fra tidlig vår og frem til frosten kommer

Rabarbra - Rheum rhabarbarum - er en favoritt i hagen. Den kan brukes til saft, syltetøy, i desserter, som suppe og kompott. En favoritt hos oss er rabarbra-is med ville roser!


Om planten:

Rabarbra har store grønne blader og en spiselig stilk som varierer i farge og lengde etter hvilken sort det er. Planten kan bli opp mot 1,5 meter høy. Stilken varierer i farge og lengde alt i fra en dyp rød farge, en blanding av rødt og grønt, mens andre har helt grønne stilker. Felles for alle er at de inneholder oksalsyre og malonsyre (eplesyre), som gir den karakteristiske sure smaken, men det er varierende mengde i de ulike sortene. Sorter med mild smak er kjent som jordbærrabarbra.


Det sies at rabarbra kun kan høstes frem til sankthans, men om du høster kontinuerlig av de eldste stilkene, vil du kunne høste fra tidlig vår og helt frem til frosten kommer. Da blir ikke stilkene trevlete. Om de står lenge uten å bli høstet blir de trevlete, men de kan fortsatt brukes til saft. Det er en fordel å velge en type som setter lite blomsterstengler. Om planten går i blomst kan du skjære av blomsterstilken slik at planten kan fokusere på å produsere blader. Rabarbra krever god jord med middels fuktighet og mye næring. Den vokser raskt ved optimale forhold og trives både i full sol og i halvskygge. Rabarbra er en staude, den vokser opp år etter år, og man kan høste mange kilo av en plante i løpet av et år. Rabarbra er også ypperlig å fryse ned for senere bruk.


Hvordan så fra frø:

Selv om man oftest kjøper rabarbra på et hagesenter, kan den også sås fra frø. Plant inne tidlig på våren, gjerne i mars. Plant ett og ett frø i en potte med god plantejord. Sett frøet ca 0,5 cm ned i jorden og dekk frøet. Vann fra undersiden slik at jorden ikke blir pakket sammen, og hold jorden lett fuktig. Frøene spirer normalt i løpet av en uke. Når plantene har 2-3 blader kan de settes ut på endelig voksested med ca 100 cm mellomrom. Temperaturen i jorden bør være over 10 C. Rabarbra trives i dyp og næringsrik jord som drenerer godt.



Om du ønsker å forkultivere rabarbra må du huske å herde plantene før du plasserer dem på endelig voksested.



Deling av planter:

Den enkleste måten å formere rabarbra er ved rotdeling. Det gjøres tidlig vår. Sett rett og slett spaden tvers gjennom hoveddelen av rota og flytt den ene halvdelen over til et nytt voksested. Rabarbra kan høstes fra begge disse plantene allerede samme år.


Rabarbra er vinterherdig og enkle å overvintre i Norge. Dekk planten godt med blader, gress, eller høy/halm sent på høsten. Mye av løvet og gresset vil bli brutt ned over vinteren og gir god næring til neste sesong.


Skadedyr og plantesykdommer:

Hos oss har vi liten erfaring med skadedyr og sykdommer på rabarbra, men år med mye nedbør kan gi sneglene gode forhold.

Siste innlegg

Se alle
bottom of page