top of page

Hvordan dyrke artisjokk




Artisjokk - Cynara cardunculus - er ansett som en delikatesse av mange. Den har vakre store blomster med en herlig spennende smak. Artisjokk kan være en krevende plante å dyrke, men når man har de rette forholdene så gir den blomster på blomster du kan høste helt frem til frosten kommer. Den kan brukes på pizza, på grillen, kokt og dyppet i en herlig dip, og pastaretter. Smaken kan minne litt om jordskokk.


Om planten:

Artisjokk er en tistel i kurvplantefamilien. Den vokser fort og blir normalt opptil 1,5 m høy. Bladene er store, ofte med spisse pigger langs kanten og har en lys sølv-grønn farge. Planten fokuserer på å etablere bladverk i noen uker før det omsider dukker opp en tykkere stamme. På denne vil blomsterknoppene vokse ut. Den får som regel én hovedstamme med 1-3 store blomster og mindre forgreninger med mindre blomster ned mot roten. Blomstene må høstes før de springer ut. Når blomstene har begynt å dukke opp klippes de av rett under festet og planten vil fortsette å produsere blomster helt til frosten kommer.


Hvordan så fra frø:

Artisjokk forkultiveres inne i mars, men de kan også sås dirkete på våren. Plant ett og ett frø i en potte med god plantejord. Sett frøene ca 1 cm ned i jorden. Vann fra undersiden slik at jorden ikke blir pakket sammen, og hold jorden lett fuktig. Frøene spirer normalt etter 1 uke. Artisjokk er en næringskrevende plante som vokser fort. Derfor kan det være nødvendig med ompotting før planten kan plantes ut. Fyll på med ny og næringsrik jord, og gjødsle gjerne med litt hønsegjødsel. Når frost-risikoen er over kan de settes ut på endelig voksested med ca 100 cm mellomrom. Temperaturen i jorden bør være over 10 C. Plantene trives i næringsrik jord som drenerer godt og vokser raskt om de får de rette forholdene, og trenger en lun plass i hagen med full sol.



Om du ønsker å forkultivere artisjokk må du huske å herde plantene før du plasserer dem på endelig voksested.



Noen artisjokk varianter er flerårige men det er vanskelig å overvintre dem i Norge. Om du har en flerårig variant kan du prøve å dekke den godt med blader, gress, høy/halm, eller tykk mose sent på høsten. Mye av løvet og gresset vil bli brutt ned over vinteren og gir god næring til neste sesong.


Skadedyr og plantesykdommer:

Dessverre blir artisjokk ofte angrepet av store mengder lus. Luseangrepet er ofte størst når bladene er under utvikling og avtar etterhvert som blomsterstilken vokser frem. Dette kan bekjempes naturlig ved å fjerne lusene for hånd, spraye med hvitløksvann, eller plante den sammen med andre duftende planter for å holde lus unna. Vi har god erfaring med å plante kamille, eller andre duftende vekster, sammen med artisjokk, og holde god avstand mellom hver artisjokk plante. Vi har også erfart at hvis planten får rikelig med næring vil den ha en såpass stor voksekraft at et angrep fra lus ikke vil påvirke i stor grad. Planten kan også bli spist opp av snegler når de er små. Dette kan unngås ved å sette over en halvannen liters flaske som man klipper av bunnen på. Skru av korken for bedre lufting. Dette er spesielt viktig når været er fuktig, eller kveld og natt. Når planten blir større er ikke sneglene like interessert.


Artisjokk plante fra frø til høsting. Den har et vakkert bladverk og dekorative spiselige blomster.
Artisjokk - fra frø til høsting

Siste innlegg

Se alle
bottom of page