top of page

Hvordan bygge Hügelbed?


Kjøkkenhage i hugelbed - permakultur
Kjøkkenhage i hugelbed

Hügelkultur er en hagebruksteknikk som gir en god og fruktbar jord ved å legge i ulike typer nedbrytbart materiell som forbedrer kvaliteten på jorden samtidig som den holder på fukten. Man kan fint sammenlikne et hügelbed med en kompostbinge. Det finnes mange ulike metoder for å bygge opp disse bedene, men hos oss starter vi med å bygge avgrensede bed som vi fyller direkte i på flat mark.


1. Plassering av bed:

Her er det viktig å sette opp en plan og tenke langsiktig. Dette er et bed som vil bli bedre etterhvert som årene går, og jorden, nedbrytbart materiell, meitemark og andre mikroorganismer blir ett og begynner å jobbe sammen. Dette er det viktige samspillet som vi legger opp til når vi bygger opp et bed på denne måten. Det er også viktig å tenke på solens rotasjon slik at vekstene får de solforhold de krever. Hos oss vender vi de lengste linjene i bedene mot syd for å utnytte solens fulle potensial. Værforhold og tilgang på vann spiller også en stor rolle her. Er det mye vind? Er bedene utsatt for tørke? Hvordan er jorden eller underlaget der det skal plasseres?


2. Design av bed:

Nå gjelder det å tenke på utforming av bedet, eller alle bedene om det skal være fler. Hva har man plass til? Hvor mye skal dyrkes eller plantes der? Her er et utkast på hva som er hos oss. Det er inspirert av gamle engelske og franske hager med rette og herskapelige linjer.

Vi har også vurdert størrelsen nøye. Når man sitter på kne og skal høste grønnsaker må det være enkelt å komme til midten av bedene fra alle sider, samtidig som bedene ikke bør være for smale eller for høye grunnet uttørking. Jo høyere kanter, jo bredere bredde. Vi har bygget alle bed på en gressplen og valgt å ha en meter mellomrom slik av vi får klippet mellom bedene med en gressklipper. Gressplen mellom bedene ser både pent ut og gir masse gressklipp som vi fyller bedene med i ettertid.


3. Valg av materialer:

Alle våre bed er bygget med naturlig treverk som ikke er behandlet med impregnering. I våre øyne er det helt unødvendig å bruke impregnerte materialer ettersom det vil ta veldig lang tid før det naturlige treverket brytes ned i utgangspunktet. Størrelsen er 2x8" og vi bruker syrefaste skruer. Vi bruker ikke ugressduk som bunndekke, men gjerne papp om det er mye kveke.


4. Hva fyller vi bedene med?

Når man vurderer å bygge hügelkultur er det viktig å tenke på valg av fyllmateriale. I utgangspunktet fylles hügelbed med store trestokker, etterfulgt av jord lagvis med mindre biter nedbrytbart materiell som for eksempel grener og kvist. Til slutt fylles det på med blader og gressklipp, før det hele toppes med et lag jord. Det fungerer utrolig godt, og gir en kjempegod base for mikroorganismer. De ulike materialene brytes ned forskjellig og man får lett tilgjengelig næring av de øverste lagene samtidig som store stokker i dybden holder på fukt og gir næring over en lenger tid. Den eneste utfordringen ved å plante i bed bygget opp på denne måten er at det er tungvint med rotvekster/knoller ettersom de gjerne forviller seg nedover i systemet og blir vanskelig å høste blant store stokker.

Vi har løst dette på følgende måte; bedene er delt opp i to soner. Den ene sonen har større stokker og kvist og er bygget opp på grunnleggende hügelbed prinsipper. I denne sonen planter vi alt som vokser slik at det høstes over jorden, og røttene forblir urørte. Den andre sonen hvor rotvekster og knoller vokser bygger vi opp bedene som "lasagnebed". Det er en type bed som har mye likhet med hügelbed, men vi fyller ikke i store stokker eller kvist som bruker lang tid på brytes ned. Dette for å gjøre det enkelt å høste. Vi bruker ofte fyllmasse som treflis, halm, gressklipp, blader og annet hageavfall lagvis med jord.


Eksempel på oppbygging av hügelbed:

  • Store trestokker

  • Kvist

  • Hageavfall/treflis

  • Kompost/matavfall

  • Gressklipp


Eksempel på oppbygging av lasagnebed:

  • Jord (i bunnen)

  • Hageavfall/treflis

  • Kompost/matavfall

  • Gressklipp

Vi fyller alltid opp bedene med lagvis nedbryt materiell og jord for å effektivisere nedbrytningsprosessen, og det hele vil synke sammen etterhvert som det blir brutt ned. Deretter toppes det hele med jord og plantene blir plantet i. Deretter fylles det på med gressklipp utover i hele vekstsesongen som jorddekke.


5. Går det an å plante direkte i et nyopprettet bed?

JA! Er ikke det gøy? Så lenge det fylles på et topplag med god jord kan plantene settes direkte i. Hos oss venter vi ofte til plantene har en god og fin størrelse på rundt 10 cm i høyden før vi setter dem i bedene, og dekker godt med et lag gressklipp.


6. Etterfylling av bed:

Ettersom dette er et levende bed hvor mikroorganismene stadig jobber med å bryte ned det vi har fylt i, fortsetter vi å fylle på under sesongen for å opprettholde det organiske materiellet i jorda og tilrettelegge for nedbrytere. Dessuten fungerer et topplag som beskyttelse for jorden og sørger for at fuktigheten bevares samtidig som det forhindrer ugresset i å få overtak. Gressklipp er det vi foretrekker å fylle på med gjennom hele sesongen og et lag på rundt 5 cm vil brytes ned i løpet av kort tid. Når sesongen nærmer seg slutt og vi har høstet alle grønnsakene fyller vi bedene til toppen med nytt påfyll av flis, jord, gressklipp og annet husdyr/hageavfall og topper med gress. Så får dette godgjøre seg vinteren gjennom og bedene er klare for en ny vår. Vi dekker gjerne også med en lystett duk gjennom vinteren for å forhindre ugress i å vokse mens bedene er i hvile under vinteren.


Siste innlegg

Se alle
bottom of page