top of page

Hva må man tenke på før man skaffer seg høns?


lohmann høns som spiser grønt gress ute. økologiske høner og hønsehold. økologiske egg
Høns som tripper rundt i det grønne gresset i hagen er et hyggelig syn

Drømmer du om å våkne en tidlig morgen hvor solen skinner, hønene kakler, og du kan gå ut i hønsehuset for å sanke helt ferske og nylagte egg til dagens frokost? Høns er noen utrolig trivelige dyr som gir mye glede til store og små, men de har også noen viktige grunnleggende behov i tillegg til et strengt regelverk som du er pliktet til å forholde deg til. Vi har satt opp en oversikt over hva vi mener du bør ha tenkt på før du skaffer deg høns.


1. Har du tid?

Før du skaffer deg høns bør du tenke nøye gjennom hvor mye tid du har til rådighet. På lik linje med alle andre dyr krever også høns at du er tilgjengelig mye av tiden. Høns trenger ingen turgåing eller at du er der 100% av tiden, men om du tenker det skal være rom for å reise vekk over lenger perioder ved for eksempel ferier, kan det være lurt å sjekke med gode naboer, familie eller venner om de er villige til å hjelpe til å passe dyrene. De bør ha noen til å sjekke innom minst én gang om dagen.


2. Hvor mange dyr skal du ha?

Du bør minimum ha 3 stk. Høns er flokkdyr og kan ikke være alene.


3. Hvor skal de bo?

Du må gjøre klart et sted de kan bo før du kan gå til innkjøp av dyrene. De trenger et hønsehus og en tilhørende luftegård. Hvor du plasserer hønsehuset og luftegården er opp til deg, men det er noen krav til innhold og utførelse du må forholde deg til. Hvordan vi har valgt å løse dette hos oss kan du lese mer om her.


4. Hva spiser høns?

Høns er i utgangspunktet nokså altetende. De finner gjerne mye av sin egen mat ute og spiser gjerne meitemark og andre småkryp, friskt gress og annet grønt, og kraftfor. Det er viktig å vite at høns trenger tilgang på sand eller småstein som de trenger for å fordøye maten. Mye av kraftforet man får kjøpt på markedet i dag inneholder småstein for å sikre tilgangen. Det samme gjelder kalk, som høns naturlig nok har et behov for ettersom de produserer ett egg om dagen. Om du bor i nærheten av sjøen kan du også sanke inn knuste skjell, eller du kan kjøpe ekstra skjellsand å fore de med. Det er viktig å vite at høns alltid må ha tilgang til mat og vann gjennom døgnet.


5. Hvordan steller man høns?

Høns trenger i utgangspunktet ingen hjelp til vask eller stell. Dette klarer de helt fint selv men det må være tilrettelagt. Hvilke behov de har, hvordan de tar vare på fjærdrakten og seg selv kan du lese mer om her.


6. Hva skjer hvis høns blir syke?

Det hender at høns blir syke. Mange av sykdommene høns kan få er veldig alvorlige og du er pliktig til å melde i fra til mattilsynet om du oppdager disse for å forhindre spredning. Det kan smitte fra ville fugler eller andre besetninger, så det er viktig å vite hvilke tegn man skal se etter og hva man skal forholde seg til. Det kan innebære strenge karanteneregler hvis det oppdages i flokken din eller i ditt nærområde, og ved alvorlige tilfeller kan det ende med at hele flokken må destrueres. På mattilsynet sine nettsider finnes det informasjon om sykdom hos høns og hva du er pliktig til å melde inn.


7. Har du lest regelverket?

Mattilsynet styrer regelverket til alle typer hønsehold. Og hobbyfjørfe er ingen unntak. Det første du må gjøre er å registrere hønseholdet ditt hos mattilsynet. Det gjøres ved å logge inn på skjematjenesten på mattilsynet.no


8. Lager høns mye lyd?

Ja, tidvis kan en flokk med høns lage mye lyd. De "skryter" av eggleggingen sin ved å kakle høylytt. Og ikke alle høns legger egg om morgenen, så det kan bli kakling tidvis gjennom hele dagen. Det blir også ofte ganske høylytt spetakkel hvis det oppdages farer. Spesielt rovdyr, eller ukjente situasjoner. Bortsett fra dette lager ikke høner mye lyd. De kommuniserer med lav kakling og koselyder. Får du en hane inn i flokken vil han selvfølgelig gale. Haner er kjent for å gale på morgenen, men det er veldig vanlig at de galer tidvis gjennom dagen og til og med på kveldstid. Det finnes regelverk for hønsehold i tettbebygde områder, så forhold deg til det.


Håper dette gjøres deg litt mer klok på høns og hønsehold, og les gjerne våre andre innlegg om dette her.


Siste innlegg

Se alle
bottom of page