Hva bør hønsehus og luftegård inneholde?
- ribieraenshage
- 9. feb. 2022
- 4 min lesing
Oppdatert: 13. feb. 2022

Både hønsehus og luftegård må tilpasses antall høns. Det er også en fordel å tenke på plasseringen for å forenkle mating, tilgang på vann, og vedlikeholdet i de krevende vintermånedene. Nedenfor har vi listet opp behov basert på vår erfaring, men du står fritt til å velge utførelse selv så lenge det er innenfor regelverket.
Hønsehuset bør inneholde:
God plass. Det skal være god nok plass til alle dyrene. Blir det for mange dyr på for liten plass vil de begynne å hakke på hverandre og plage hverandre. Dyrene tilbringer mer tid inne i hønsehuset når det er dårlig vær. Spesielt på vinterstid når det er sur vind og snø, eller når det regner eller blåser mye.
Et sted å hvile/sove. De trenger en vaglepinne til å sitte på når de skal sove eller ønsker å hvile i løpet av dagen. Det kan med fordel bygges flere vagler eller hyller som dyrene kan hoppe opp på og være for seg selv om de ønsker det. En vaglepinne kan justeres etter størrelsen på hønenes føtter, men gjerne en diameter på ca 5 cm. En naturlig vaglepinne er det beste, og du kan enkelt lage en selv ved å sage ned tynne trær eller grener og skru disse fast i hønsehuset.
Egg- og rugekasser. Hønene trenger et sted å legge eggene sine, og finner et sted i hønsehuset de mener er passende. Gjerne en mørk krok eller under noe. En rugekasse er en perfekt måte å samle eggene slik at det ikke ligger egg over alt på gulvet. Vi har plassert rugekassene litt opp på veggen for å skåne ryggen når man samler in egg og forenkle rengjøringen på gulvet. Hønene har ingen problem med å komme seg opp i rugekassene ettersom de er flinke til å hoppe og flakse, men det er en fordel å plassere vaglepinnene slik at de kan hoppe opp på disse for å komme inn i rugekassene.
Mat og vann. Bygg gjerne en forautomat som kan fylles opp slik at det ikke er nødvendig å gå inn for å fore dyrene hver dag. Det sparer en del tid, og du kan også reise vekk i korte perioder uten å tenke på matingen. Det er også en fordel å ha hengende forautomater slik at ikke mus spiser opp kraftforet. Dyrene må alltid ha tilgang til vann. Det kan bli grisete å ha vannet inni hønsehuset så det kan med fordel settes i luftegården. På vinteren kan man bruke en varmeplate under vannautomaten for å hindre vannet i å fryse.
Lys. På vinteren kan det være lurt å ha ekstra lys i hønsehuset for å opprettholde eggleggingen. Mange raser stopper eggleggingen når det blir kaldt eller for lite dagslys. Det er lurt å sette en timer på lyset i hønsehuset slik at de får noen ekstra timer lys på ettermiddagen i vintermånedene. Da slipper du å gå ut hver kveld for å slå det av. Hønene trenger både dag og natt for å trives så lyset kan ikke stå på hele natten. I sommermånedene vil naturlig lys være nok.
Hønsehuset bør ha tilgang til strøm. Både til varmelampe vinterstid, lys i vintermånedene, til varmeplate til vannautomaten og eventuelt lufting som trenger strøm.
Lufting. Hos oss har vi valgt stor lufteåpning i døren og stor luke i andre enden av hønsehuset som fører ut til luftegården. Det er viktig med god ventilasjon i hønsehuset for å forhindre fuktig klima som igjen kan føre til sykdom hos dyrene. Dette er spesielt viktig på vinterstid da dyrene er mye inne. Et godt tips for å sjekke om det er god nok lufting er å se etter fukt i taket, gjerne hengende dråper, og kjenne på høyet i rugekassene. Er det veldig mykt og eventuelt muggent er det for mye fukt i hønsehuset.
Hønene må ha tilgang til luftegården. Døren bør bygges slik at den er sikret mot rovdyr. Reven er kanskje den mest tålmodige jegeren av de alle, og biter seg gjerne gjennom hønsenettingen. Derfor bør denne luken være av solid materiale som reven ikke kan bite seg gjennom. Hos oss har vi en dør laget av plank som kan heves og senkes fra utsiden av luftegården.
Luftegården bør inneholde:
Her er det viktig med romslig plass for dyrene. De har behov for større plass i luftegården enn i selve hønsehuset.
Høns liker å grave og utforske, så fyll gjerne bunnen av luftegården med sand, jord, blader eller tørt høy. Gressklipp på sommeren er utmerket å grave rundt i.
Sandbad. Høns trenger ikke vaske seg, men for å holde utøy unna trenger de en plass hvor de kan finne en tørr blanding av sand og jord å rulle seg rundt i.
Luftegården må være sikret mot rovdyr. Både vegger og tak må sikres, og gjerne gulv. Både rev og grevling er kjent for å grave seg ned under innhegningen for å komme seg inn i luftegården. Om du velger netting på taket eller tett tak er opp til deg, men det er en fordel med tett tak både med tanke på snø, og eventuelle restriksjoner mot fugleinfluensa, slik at dyrene har mulighet til å være ute hele tiden.
Ha gjerne noen busker eller trær inne i luftegården slik at dyrene har mulighet til å gjemme seg under dette og føle seg trygge. Det er også godt for dyrene å kunne hoppe opp på noen grener for å slappe av i løpet av dagen. Eventuelt lag noen vaglepinner ute også. Busker og trær vil også gi skygge slik at de kan regulere temperaturen gjennom sommerhalvåret.
Dør til å kunne gå ut og inn av luftegården for vedlikehold, påfylling av vanndispensere, kunne trille trillebår ut og inn for å levere inn mat eller påfyll av materiale til underlaget.
