Har du noen gang smakt granskudd? De lysegrønne og myke nye skuddene er en fryd for øyet en tidlig vår, og tenk at disse er mulig å trylle om til noe skikkelig godt! Det er lett å tenke seg til at smaken er som granskau lukter, men smaken er faktisk ganske annerledes enn man skulle tro. Rå, og så fort skuddet har begynt å utvikle seg, smaker granskuddene veldig syrlig. Nesten som engsyre eller gjøksyre. Litt lenger ut i vekstsesongen forsvinner mye av syrligheten og om man varmebehandler skuddene blir smaken forvandlet til noe som likner en blanding av jordbær og sitron. Vi høster gjerne granskuddene når lengden er 2-4 cm og nålene har begynt å få litt stivhet. Sirupen er fantastisk til is og pannekaker, og kan også brukes i en drink, som søtning i te, til et deilig ostefat, eller til å helle over friske bær og desserter.
Husk sankevettreglene! Og respekter at ikke alle er like begeistret for at man forsyner seg av trærne deres, så husk å spørre grunneier om lov.
INGREDIENSER:
Granskudd
Vann
Sukker
1 klype salt
1 Sitron, saften og zest
SLIK GJØR DU:
Plukk de lysegrønne granskuddene når de har fått en lengde på 2-4 cm. Om du plukker de tidligere eller senere har ikke stor betydning annet enn noe forandring på smak, så her kan du gjerne eksperimentere deg frem med noen ukers mellomrom og finne din perfekte smaksbalanse. Skyll skuddene fri for skitt og eventuelle kryp og ha dem i en kjele sammen med vann, sitronsaft og sitronzest. Du velger selv hvor mye granskudd du vil ha i. Hell over vann til det dekker ca 1 cm over skuddene. Kok opp og la det småkoke under lokk i ca 20 min. Sil av og mål opp hvor mye væske du har. Ha alt tilbake i kjelen. For å bregne mengde sukker skal det være 3 deler væske og 2 deler sukker. Bland inn sukker og en klype salt og kok opp. Fargen er fantastisk! Den starter lys med rosaskjær, og blir stadig mørkere rød før den går over i brunt. Du kan selv justere hvor tyntflytende den skal være. Vi syns den er best når den får en konsistens som likner vanlig sirup. Da er den enkel å helle ut av små flasker samtidig som den får en fin fasthet når den skal helles over mat. For å få denne konsistensen lar du det koke til du oppnår en temperatur på ca 108-110 C. Konsistensen er tykk men flytende. Her er det viktig å vite at den blir stivere etter den har fått avkjølt seg. Ha på rene, sterile glass. Sirupen har lang holdbarhetstid.