top of page

Gran - Picea abies


Granskudd sankes om våren og har en nydelig smak spiselig vill vekst oppskrift
Granskudd sankes om våren og har en nydelig smak

Gran finnes i enhver skog her i landet. Opp igjennom tidene har granens skudd, eterisk olje og kvae hatt mange bruksområder. Den er kjent for å blitt brukt til både medisin og mat, og i dag bruker vi skuddene til å lage produkter med spennende smaker som inkluderer både søtt og salt.


De lysegrønne og myke nye skuddene er en fryd for øyet en tidlig vår, og tenk at disse er mulig å trylle om til noe skikkelig godt! Det er lett å tenke seg til at smaken er som granskog lukter, men smaken er faktisk ganske annerledes enn man skulle tro. Rå, og så fort skuddet har begynt å utvikle seg, smaker granskuddene veldig syrlig. Nesten som engsyre eller gjøkesyre. Litt lenger ut i vekstsesongen forsvinner mye av syrligheten, og om man varmebehandler skuddene blir smaken forvandlet til noe som likner en blanding av jordbær og sitron. Vi høster gjerne granskuddene når lengden er 2-4 cm og nålene har begynt å få litt stivhet.


Granskudd kan forvandles til mye godt, blant annet granskuddsirup og granskuddsalt. Her er det bare fantasien som setter stopper. Sirupen smaker herlig med hint av jordbær og sitron, og kan brukes til kaker, is, eller til å sildre over en skål med frisk frukt. Saltet kan brukes til sauser og kjøttretter, og er spesielt godt til lam.


Husk sankevettreglene! Og respekter at ikke alle er like begeistret for at man forsyner seg av trærne deres, så husk å spørre grunneier om lov.


Siste innlegg

Se alle
bottom of page