Brennesle - Urtica dioica
- ribieraenshage
- 17. feb. 2022
- 1 min lesing

Brennesle har de fleste av oss hatt nærkontakt med opptil flere ganger i løpet av barndommen, og husker dette som et forferdelig ugress en helst skulle vært foruten. Men har du noensinne smakt brennesle? Etter fortelling er de små brennende hårene borte og den kan nytes uten ubehag. Smaken er mild og det er faktisk mange bruksområder for den. Brennesle inneholder vitamin A, B2, og C, samt en del protein og mineraler som kalsium, kalium, jern og silisium.
Brennesle finnes ofte på næringsrike og skyggefulle steder. De vokser oftest i store grupper og er enkle å kjenne igjen med sine vakre blader og dyp grønne farge. Brennesle kan høstes hele våren og sommeren, men inneholder mest næringsstoffer på våren. Etter blomstene har blomstret kan man høste og tørke de bittesmå frøene som henger i klaser.
Hva kan brennesle brukes til? Brennesle kan brukes rå rett i en suppe, hakkes opp og blandes i en pesto, brukes som topping på en pizza, eller bakes inn i en pastadeig. Blader og frø kan tørkes, og knust bladverk kan brukes i bakverk eller som te.